fredag 7 oktober 2011

Anställa en släkting?

Nej. En chef kan inte anställa en släkting hos Familjebostäder.

I dagens Göteborgs-Posten finns en artikel som handlar om vilka jävsregler som gäller vid anställning. När Familjebostäder för en tid sedan fick denna fråga gav vi ett ganska omfattande svar där vi förklarar vår anställningsprocess och våra interna regler för denna. Tyvärr väljer G-P att endast publicera att vi enligt kommunallagen som kommunalt bolag inte omfattas av jävsregler och att vi inte förbjuder anställning av släkting.

Bilden som du och de flesta andra fick, var säkert att chefer hos oss kan anställa lite som dom vill. Men det är inte sant.

Vi har ingen rutin/riktlinje som säger att vi aldrig kan /får anställa släktingar till anställda, under förutsättning att de uppfyller kravprofil och söker i konkurrens med övriga. Men all rekrytering går via personalavdelningen både vad gäller fastställande av kravprofil och urvalsprocess. Under hela rekryteringsförfarandet är minst 2 personer delaktiga, representant från personalavdelning och rekryterande chef. Personalavdelningen skriver alltid alla anställningskontrakt. Om en medarbetares släkting skulle komma i fråga för anställning, placeras de aldrig i samma arbetsgrupp. Det är heller inte möjligt att ha sin släkting som lönesättande chef.

Sommarvikarier, säsongsanställda o dyl, genomgår samma rekryteringsprocess, dock är det oftast enbart personalavdelningen som ombesörjer urvalsprocessen. Sommmarvikariat tillsätts i första hand med sökande som har pågående eller genomförd utbildning och /eller erfarenhet inom trädgård/fastighetsteknik (vår framtida rekryteringsbas). I andra hand med hyresgästers barn, som ett led i vårt ägardirektiv.

Sammanfattningsvis: En släkting till någon i bolaget kan anställas, men då på ett annat arbetsställe, med en annan chef och med en rekrytering som har hanterats av personalavdelningen.

Detta är den sanna bilden.

Katrin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ShareThis

Prenumerera via e-post. Du kan få de senaste rubrikerna skickade till dig via e-post. Det är Google som sköter utskicket, och det blir maximalt ett om dagen, men självfallet inget om det inte kommit något nytt på sajten. Garanterat spamfritt! Subscribe to Värdens blogg by Email