torsdag 13 oktober 2011

Så hyr vi ut

Hej,
Västnytt har i går och idag haft inslag om bristande information när man söker lägenhet via Boplats. Att systemet på Boplats bör bli mer transaparent är nog de flesta överens om och denna fråga jobbar man också för fullt med. Och det är klart att det är bra om vi kan vara tydligare med vilka krav som vi ställer på sökande till specifika lägenheter. Den information som finns med i annonsen tas från ett system vi har där all infomation om våra fastigheter och lägenheter finns. Ska vi lägga till information om de krav vi ställer, behöver detta ske med automatik, det är svårt att kvalitetssäkra rutinen med manuell hantering. Vi arbetar på att lösa detta.

Men vad handlar det då om för krav?

Jo, det kan handla om att man inte får vara fler än ett visst antal personer i en lägenhet på tre rum och kök, att man måste ha en viss inkomst för att klara av att betala hyran. Vilket oftast inte är några problem eftersom majoriteten av våra lägenheter är ganska små och därmed inte har hög hyra. Vi gör heller ingen skillnad på typ av inkomst man har, det kan handla om studielån, försörjningsstöd eller inkomst. Bara vi vet att man kan betala sin hyra är det ok.

Hos Familjebostäder görs ingen subjektiv bedömning av bovärdar eller andra medarbetare. Vi fastställer kraven från början, dessa matchas med den sökandes profil. Boplats system tar sedan ut den sökande som har längst registreringstid. Detta styr vi inte över alls.

I detta sammanhang vill jag framhålla att det inte fanns någon som helst kritik mot våra rutiner från Stadsrevisionen.

Katrin

11 kommentarer:

  1. Hej!
    Då undrar jag ju direkt vad ni menar med "en viss inkomst"? Är det som tex Poseidon som kräver årshyran gånger tre i bruttoinkomst? Det stänger ju ute en hel del från att få lägenhet! Är intresserad om ni har samma krav som Poseidon?
    Mvh
    Anders Bäckman

    SvaraRadera
  2. Hej!
    ja, vi har liknande krav som Poseidon när det gäller årshyra. Det handlar förstås om att vi vill försäkra oss om att hyran betalas varje månad. Att det är viktigt att man söker sig till en lägenheten som har en rimlig hyra utifrån den inkomst man har. Som bedömning av detta utgår vi från att man betalar 33% i skatt av sin bruttolön, max 33% går till hyran, därefter har man 33% kvar att leva på.

    hälsningar,
    Katrin

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Tack för svaret, även om det tog lite tid att besvara mitt inlägg!!
    Personligen tycker jag att huvudsaken för en fastighetsägare är att hyran betalas in punktligt varje månad, inte hur mycket skatt jag betalar, inte hur mycket jag tjänar eller hur stor del av det jag tjänar som jag väljer ska ligga på hyran.
    En pensionär med lägsta pension, ca 7600:- brutto och även studerande platsar inte i era lägenheter tydligen. Tråkigt men det verkar ni strunta i tyvärr!
    Mvh
    Anders Bäckman

    SvaraRadera
  4. Hej!
    jag håller med dig om att våra rutiner och sätt att se på frågan kan få fel effekter för en del av de bostadssökande. Vi håller därför just nu på med en översyn av detta.

    hälsningar,
    Katrin

    SvaraRadera
  5. Vad är motiveringen för att ta bort systemet med kö för hyresgästers barn?

    SvaraRadera
  6. Hej,
    bara för att vara riktigt tydlig. Vi har aldrig haft en kö för hyresgästers barn, det har handlat om en förtur. Tidigare gällde denna förtur alla våra områden. Men i takt med att det har blivit allt svårare att få en ledig lägenhet i Göteborg när man söker via Boplats Göteborg, begränsade vi först denna förtur till att inte gälla de områden med flest sökande, Majorna, Kungsladugård och Centrum. Från och med den 1 maj försvinner alltså förturen helt och hållet. Vi tycker det är angeläget att lägga så många lediga lägenheter som möjligt på Boplats Göteborg.

    Katrin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lägg då i konsekvensens namn ut de lägenheter som finns i omflyttningskön på boplats också. De som söker lägenhet där har ju redan någonstans att bo, våra ungdomar har ju inte en chans att få något eget. Det blir ju inte lättare för någon att få lägenhet bara för att ni lägger ut de få lägenheter som ni har haft i "förturskön" på boplats. Nu försämrar ni ju för alla genom att fler kommer att söka även dessa lägenheter, ju fler intresseanmälningar per lägenhet, ju mindre chans att få den.

      Radera
  7. Hej,
    jag kan hålla med om att det blir en viss försämring för de ungdomar vars föräldrar har kontrakt hos oss. Men det är svårt att få systemet rättvist när grundproblemet ligger i att det finns alldeles för få lägenheter för göteborgarna att hyra.

    Vi gör detta för att det ska bli samma villkor för alla ungdomar i Göteborg. När vi får en ledig lägenhet går den alltid till Omflyttningsplatsen, den lägenhet som därefter blir ledig läggs alltid på Boplats. Så med automatik genererar alltid detta en till Boplats. Om vi lägger alla lediga direkt till Boplats kan ju vem som helst söka, någon som idag bor i villa, bostadsrätt eller hos en annan hyresvärd. Då blir det ingen "extra" lägenhet hos Familjebostäder ledig.

    Katrin

    SvaraRadera
  8. Det är inte bara en viss försämring, det är värre än så. De ungdomar som stått i er "förturskö" har ju haft ett visst hopp om att få en lägenhet inom överskådlig tid. I och med att ni tar bort denna förtur så blir de som står långt fram i kön först och främst drabbade, eftersom man går efter födelsetid.
    De som är födda 87 har ju börjat få erbjudande om lägenhet och några har fått lägenhet. Man åker ju ur kön när man fyller 25 så de 87:or som är födda efter stängningsdatum drabbas ju först o främst. Jag kan inte se att ert system med förtur för hyresgästers barn skulle vara mer orättvist än förtur för studenter, 55+ och andra grupper.

    SvaraRadera
  9. Hej,
    Det är just för att man ska ha en chans att söka som hyresgästs barn, som vi tar bort förturen först efter ett halvår efter att beslutet fattades. Mitt råd är att passa på att söka nu innan den första maj. För de som är yngre, men fyllda 17 år är det viktigt att registrera sig på Boplats.

    Om du har mer specifika frågor i ämnet, är du alltid välkommen att ringa våra uthyrare.

    Katrin

    SvaraRadera

ShareThis

Prenumerera via e-post. Du kan få de senaste rubrikerna skickade till dig via e-post. Det är Google som sköter utskicket, och det blir maximalt ett om dagen, men självfallet inget om det inte kommit något nytt på sajten. Garanterat spamfritt! Subscribe to Värdens blogg by Email