tisdag 31 augusti 2010

Ett skönare och grönare liv

Det är så lätt att skaffa sig vanor. Av olika slag. Man gör saker som man gillar, gång efter gång - för att man gillar det. Inte alltid bra saker. Det säger vårt förnuft, men det är ju inte alltid vårt förnuft som styr våra handlingar. Så det där med att ändra på en vana, är inte lätt. Men det är lättare med lite stöd.

I höst startar projektet Leva Livet. 10 familjer deltar, fyra av dessa bor hos Familjebostäder. Och vad handlar det om? Jo, att lägga grunden för nya vanor. Man får hjälp och stöd i att leva ett skönare och grönare liv under ett år.

Vi andra som inte deltar får inspieras av allt de kommer lyckas åstadkomma och vi kan hänga på en del aktiviteter. Den 22 september är det ett föredrag på Ekocentrum om hållbar livskvalitet. Till detta är det ingen föranmälan, men antal platser är begränsade.

Som sagt, hur lätt är det att ändra på vanor? Det finns anledning att återkomma med rapporter om hur det går.

Katrin

Inslag P4, tisdagen den 31 augusti.

Familjebostäder står tillsammans med Göteborgs Stad bakom projektet.

13 kommentarer:

  1. Det är klurigt det där. Projektet kan bli en pepp för folk att förändra vanor, men då Fambo är med och sponsrar projektet vore det kul om det även fanns ett sätt att påverka sitt boende i den mån boendet är ett hinder för en bättre livsstil. Ibland är lösningarna enkla. Att få säga "det här behövs av mitt boende för att jag skall kunna leva hälsosamt". En slags önskelista där de boendes idéer tas på allvar. Det finns nog mycket kreativitet som inte utnyttjas i dag och de som bor på en plats hittar nog mycket små saker som skulle kunna förbättra boendet men som man inte vågar säga till om då man är rädd att det ses som felanmälningar istället för förbättringspotential för boendet.

    SvaraRadera
  2. Hej,
    tack för din kommentar Linda! Självklart är det meningen att vi ska mötas i en dialog om hur boendet kan bidra till en bättre livsstil. Och även i andra frågor. Men kanske vi kan bli bättre på att hitta former för detta. Idag kan man ju alltid prata med sin bovärd eller miljövärd, kontakta sitt kundservicekontor, delta på bomöten, eller engagera sig via Hyresgästföreningen. Vi har funderingar på att utveckla någon slags mötesplats via Hemmahos, men har inte landat i det ännu. Vi tar tacksamt emot förslag på hur en "önskelista" kan kanaliseras och skapa engagemang hos dig och dina grannar och hos oss.

    Katrin

    SvaraRadera
  3. Jag håller delvis med Linda. Det behövs någon form av tipskanal så att förslag inte registreras som felanmälningar. Det behövs också en god dialog från Fambos sida för att man skall känna bra förtroende. Den här bloggen känns som ett bra sådant initiativ men det behöver också komma ner på lokal nivå (inte nödvändigtvis som en blogg då).

    SvaraRadera
  4. Jag skulle i alla fall föreslå att Familjebostäder åtgärdade att man nyligen tagit bort hälften av cykelparkeringarna :) Det är grönt att cykla, men när man tor bort istället för bygger till cykelparkeringar blir det ju lite svårt ;)

    SvaraRadera
  5. Hej,
    vet inte vad "Anonym" syftar på här. Var har vi tagit bort hälften av cykelparkeringarna?

    Katrin

    SvaraRadera
  6. Man skulle kanske kunna se över vad det finns för möjligheter att bygga om oanvända rum inuti existerande byggnader för att minska på cykelparkeringsbristen? Mitt förslag, helt klart, att ge någon i uppdrag att undersöka hur man kan skapa fler utrymmen för cyklar inom redan existerande hus, och om det inte finns sådana möjligheter planera för cykelparkeringshus bredvid existerande hyreshus :)

    Jag vet inte vad anonym syftade på för ställe ju men när man installerade ny värmecentral på Riksdalersgatan så togs hälften av cykelparkeringarna bort. Man byggde den nya värmecentralen inuti cykelrummet så att halva ytan försvann. Samtidigt står det stora mangelrum och tomma lokaler som inte används och sköts om. Perfekt möjlighet!

    SvaraRadera
  7. Hej!

    När läggs de nya lägenheterna i Högsbo ut i internkön?

    SvaraRadera
  8. Hej,
    vi kommer att starta uthyrningen av lägenheterna den 9/10. Det gäller både för externa sökande via Boplats Göteborg och interna via Omflyttningsplatsen. Jag kan också redan nu flagga för att vi planerar att ta bort sökvägen till denna från hemsidan och istället lägga den inom Hemmahos den 9/10.

    Katrin

    SvaraRadera
  9. Hehe, på sidan för nybygget på familjebostader.se så står det fortfarande att de skall hyras ut i augusti och att mer info kommer när uthyrningsdatumet närmar sig :)

    SvaraRadera
  10. Hej,
    hoppsan. Bra att du har uppmärksammat detta. Vi kommer i samband med Boplats Göteborgs temadag för nyproduktion den 9/10 starta uthyrningen. Detta borde vi så klart ha justerat på hemsidan. Det blir på måndag.

    Katrin

    SvaraRadera
  11. Kommer det någon uppdaterad info om hur många cykelplatser det blir per lägenhet? Det är ju något som är intressant att veta om man ansöker, på samma sätt som bilplatser är det :)

    SvaraRadera
  12. Hej,
    vi har förstått att det finns stor efterfråga på cykelplatser och vi ska absolut ta hänsyn till detta. Innan vi startar uthyrningen den 9/10 ska vi ha uppdaterad information.

    Katrin

    SvaraRadera
  13. Yes!

    Toppen att höra att Familjebostäder sett behovet av att inte enbart ha en halv cykelplats per lägenhet! :)

    Hoppas att det också innebär att man börjar bygga cykelhus också i de många områden där cykelplatserna i dag är lika få :)

    SvaraRadera

ShareThis

Prenumerera via e-post. Du kan få de senaste rubrikerna skickade till dig via e-post. Det är Google som sköter utskicket, och det blir maximalt ett om dagen, men självfallet inget om det inte kommit något nytt på sajten. Garanterat spamfritt! Subscribe to Värdens blogg by Email