torsdag 29 april 2010

Vår egen historia

Låt mig berätta vår historia. Den första februari kontaktades Familjebostäder av redaktionen på SVT Uppdrag Granskning. Man begärde ut en mängd fakturor från företaget Allbäcks Bygg. Fast egentligen började historien ännu längre tillbaka i tiden.

I slutet av 2005 kom ett anonymt brev till Familjebostäder. Det handlade om att vi anlitar ett oseriöst företag inom byggbranschen, Allbäcks Bygg. Samt att vi har medarbetare som tar emot muta från detta företag. Eftersom brevet var anonymt och skrivet i ganska allmänna ordalag, var det inte helt lätt att veta vilken vikt som läggas vid detta. Vi valde ändå att låta göra en extern revision i vilken man tittade på hur vi arbetade med allt från upphandling/inköp till genomförande av projekt. ´

Det andra brevet kom i slutet av 2008 och hade samma budskap som det första, med skillnaden att i detta var en av våra medarbetare namngiven. Vi hanterade detta brev med att genomföra en intern utredning, där vi återigen tittade på upphandling/inköp och genomförande av projekt. Dessutom hölls enskilda samtal med den utpekade medarbetaren.

Uppdrag Granskning har valt att fokusera ett specifikt projekt, takomläggning av kvarteret Standaret i Majorna. Ett arbete som upphandlades i konkurrens och vanns av Allbäcks Bygg. Det genomfördes i olika etapper under åren 2007 och 2008. Ansvarig projektledare var den utpekade medarbetaren i det anonyma brevet. Uppdrag Granskning har lämnat information till Familjebostäder om att en del beställda arbeten aldrig utförts. Av denna anledning genomför vi nu en extern besiktning. Man borrar och öppnar upp inbyggda konstruktioner för att se på detaljnivå vad som är utfört i det takomläggningsarbete som Allbäcks Bygg genomförde åt oss i kvarteret Standaret i Majorna under 2007-2008. Vi har kommit så långt i våra undersökningar att vi kan konstatera att mängden faktiskt utbytt råspont inte motsvarar det som fakturerats. Kontroll av volymer och utförande pågår just nu.

När det gäller de mutanklagelserna mot vår medarbetare, hanteras detta av Gunnar Andersson, förste stadsjurist i Göteborgs Stad. Han har i sin tur lämnat ärendet vidare till Riksenheten mot korruption i Stockholm för vidare utredning.

En tråkig historia. Och pinsam. Det är inte så här vi vill att det ska vara. Frågorna kring hur det kunde bli så här är fortfarande många. Kanske kommer vi aldrig att få alla svar. Men en sak är säker. Vi har lärt oss mycket. Och det enda vi kan göra nu är att titta framåt. Se till att detta aldrig kan hända igen.

Vi är på god väg. Idag arbetar våra projektledare med en projektportal. Det är ett it-verktyg i vilket man loggar de olika händelserna i projekten som startmöten, avvikelserapporter och besiktningsprotokoll. Det är ett tvingande system som innebär att man måste skriva in uppgifter i de olika stegen för att komma vidare. Vi är också väldigt noga med hur vi arbetar med inköp och upphandlingar av varor och tjänster. Det finns tydliga regler och anvisningar för hur detta ska ske, bland annat att man endast får köpa från de företag som vi har avtal med. Det kan vara ramavtal tecknade av Upphandlingsbolaget i Göteborgs stad, Husbyggnadsvarors förening (HBV) eller ramavtal som Familjebostäder själva har tecknat. Vid större projekt görs upphandling som annonseras på vår hemsida och www.upphandling.nu


Vår utpekade medarbetare har fått andra arbetsuppgifter under den tid utredningen om korruption pågår.

Katrin

43 kommentarer:

  1. Jag förväntar mig att er "utpekade medarbetare" får kicken? I dagens samhälle med massarbetslöshet finns det massor av kompetenta och ÄRLIGA människor som står på kö för att få jobb. Visa nu att ni är handlingskraftiga nog att inte befatta er med skumrasket.

    /Mycket arg hyresgäst

    SvaraRadera
  2. Förstår att du är arg. Vi är också upprörda över situationen. Men allt måste hanteras korrekt, även detta. Vi får se vad som händer.

    Katrin

    SvaraRadera
  3. Anna på Vingagatan i Majornatorsdag, april 29, 2010

    Jag är helt förstörd efter gårdagens program. Detta inlägg från dig Katrin gör det hela kanske ännu värre. Du erkänner att det finns uppgifter från SVTs program som STÄMMER men rycker på axlarna och påstår att "ja ja, nu kan vi inte göra något, vi har lärt oss en läxa och nu får detta blåsa över". Jag förväntar mig att det även ligger i ert intresse att gå till grunden med detta. Ni hänvisar nu till utredningar av stadsjurister och kriminalen i Stockholm. Detta duger inte. ERT misstag skall ni stå för och INFORMERA oss hyresgäster om vad som skall ske, och det borde vara mycket. Vi på Vingagatan i Majorna KRÄVER att de pengar som ni felaktigt betalat ut för byggarbeten som inte skett skall tillbaka in i Familjebostäder för att kunna användas till riktiga upprustningar och renoveringar. Det är vi som betalar hyra för detta eller hur? Jag förväntar att informationen från er under utredningens gång kommer att vara övergripande. Att ni själva är aktiva i den utredning som kan visa att ni förlorat MILJONER på era korrupta anställda. Det är inget att rycka axlarna åt.

    SvaraRadera
  4. Hej,
    vi rycker absolut inte på axlarna åt detta. Det är det jag försöker förklara. Men alla processer måste ha sin gång. Jag kan lova, att vi verkligen tycker detta är förfärligt. Vi ska gå till botten med det och vi ska vidta åtgärder. Men juridiska processer måste hanteras på rätt sätt och bygga på fakta. Jag lovar också att vi ska hålla dig och alla andra som bor hos oss informerade om vad som händer.
    Katrin

    SvaraRadera
  5. Oerhört korkat beteende av ledningen som försöker ignorera/minimera frågan. Det är ju Familjebostäders ledning som har ansvaret för verksamheten och ekonomin. Vad gör de på dagarna?

    SvaraRadera
  6. Jag håller verkligen med! Snacka om att sopa under mattan. Skiten där under kommer ALLTID att damma upp. Problemet är bara att då är det betydligt större.

    Jag jobbar som kommunikationsstrateg och jag måste sägga att ditt inlägg är under all kritik, Katrin. Du kanske har sett kurvan på olika reaktionsfaser vid kriskommunikation? Använd den! Målgruppen reagerar inte samtidigt och det måste ni beakta. Att "gå vidare" för oss hyresgäster dagen efter Uppdrag Granskning är inte ett alternativ. Gör om, gör rätt!

    SvaraRadera
  7. VD FÖR BOLAGET BORDE BE ALLA OM URSÄKT ELLER AVGÅ OMG HON BORDE UTTALAT SEJ I TV I GÅR MEN ICKE SÅ GÖR EN RIKTIG FEGIS SOM HON

    SvaraRadera
  8. Hej,
    vi ignorerar definitivt inte frågan. Vi kommer att agera när vi har tillräcklig fakta och det räknar vi med att ha inom kort.

    Katrin

    SvaraRadera
  9. Frågan är varför man valde att skicka fram en projektledare som fick ta hela smällen istället för att de välbetalda cheferna fick ta ansvaret. Oerhört fegt agerat! /Boende i Majorna

    SvaraRadera
  10. Hej,
    som projektledare har man fullt ansvar för sina projekt och är därför den som också svarar på frågor från media.
    Katrin

    SvaraRadera
  11. "En tråkig historia" skriver du - om en korruptionsskandal utan motstycke i stadens Göteborgs historia. Då dessa uppgifter påtalats under fem års tid är det synnerligen pinsamt att FB inte agerat kraftfullt förrän denna omfattande mutskandal exponerats i TV.

    Det är uppenbart att det inte funnits någon vilja att ta tag i dessa problem.

    Som mångårig hyresgäst i FB kräver jag att hela styrelsen, revisorerna samt ledningens VD, ekonomichef och finanschef avsätts med omedelbar verkan. Därefter måste en oberoende (HELT oberoende) revisionsbyrå granska FB:s handel och vandel in i minsta detalj.

    Vidare bör alla inblandade omedelbart polisanmälas, göras skadeståndsskyldiga och ställas inför rätta.

    Även Socialdemokraterna bör rannsaka sig och rensa i sina led om man vill framstå som trovärdiga inför valet.

    "En tråkig historia" är verkligen århundradets understatement, och gör hela soppan än mer pinsam.

    SvaraRadera
  12. Det duger inte att bara hänga ut projektledaren i fråga (som i och med sin påtvingade medverkan i UG kan räknas som "bränd"). För att få bukt med den här kulturen och inkompetensen behövs en utrensning i hela organisationen. Alla som sett genom fingrarna, eller som haft i uppgift att granska den aktuella projektledarens förehavanden måste bort. Och med bort duger det inte att flytta runt i organisationen.
    Att det inte finns rutiner och instrument för att stävja denna typ av bedrägeri är naturligtvis den högsta ledningens ansvar, och precis som i vilken normal verksamhet som helst så ska den också ställas till svars.

    SvaraRadera
  13. Ställ upp dem mot en vägg och skjut dem.

    Allvarligt, att en projektledare inte kan sköta sitt jobb och eventuellt (han är inte dömd) tagit emot mutor betyder inte att hela organisationen är inkompetent, har sett mellan fingrarna och bör ställas inför rätta. Sans och balans, tack.

    SvaraRadera
  14. Tycker ärligt talat synds om den uthängda projektledaren. Han har väl litat på byggherren Allbäck och att han skall utföra det arbete som är bestämt. Att Allbäck missköter sig i detta fall behöver ju inte innebära att projektledaren är involverad i nån "muthärva".
    Tycker att fallet med Idrotts- och föreningsförvaltningen är tusen gånger värre och får inte blandas ihop med Familjebostäder.

    Göteborgare

    SvaraRadera
  15. Hej Katrin.
    Vet inte om jag har missuppfattat något, men på vilket sätt misstänks Familjebostäder vara involverade i mutor?? Såg ingen av era anställda på bilderna tagna från franska rivieran. Eller?

    SvaraRadera
  16. Rensa i alla led. Att en bär hundhuvudet är för sig inget ovanligt när man vill ha fokus på enskild men rötan tränger sig allt som oftast djupt i leden. Rensa ut - börja om- gör rätt!

    SvaraRadera
  17. Stefan H Ericsontorsdag, april 29, 2010

    "Lite ull och mycket väsen sa slaktarn när han rakade grisen"
    Varför denna verbala inkontinens från samtliga beslutsfattare och högre tjänstemän, Uppdrag Granskning har hittat fel och de ansvariga högst upp i ledningen för de olika objekten vågade inte eller vägrade svara på frågor. Det som skedde var ju det mest pinsamma som kan hända. Både Familjebostäder och Göteborgs Kommun har ett stort förtroendekapital som nu är nere i nästan noll. Det är dags för en kontrollbalansräkning.

    SvaraRadera
  18. Skamligt att det skall till ett tv-program för att dessa saker skall komma upp till ytan.
    Att stoppa huvudet i sanden efter ni fått dessa brev är det STÖRSTA misstaget tycker jag.

    SvaraRadera
  19. Inget annat än skandal! Stå för det och sparka de som sparkas ska och hymma inte om det, det är då det blir pinsamt! Det är trots allt våra skattepengar...

    SvaraRadera
  20. Om det här är en enskild händelse vad kan då finnas i resten av ert företags upphandlingssystem.

    Er VD visar en en enorm svaghet att inte våga debattera med Jan Josefsson. Otroligt att fotfolket får ta smällen.

    Det enda sogliga i det hela är väl att dokumentförsöraren arbetar på helfart denna dag och att inte polisen gjorde en Razzia hos er och Allbäcks bygg imorse.

    SvaraRadera
  21. > Vi valde ändå att låta göra en extern
    > revision i vilken man tittade på hur vi
    > arbetade med allt från upphandling/inköp
    > till genomförande av projekt

    Otroligt märkligt att det bara är journalister som är "kompetenta" nog att se vad som pågår.. Informationen i breven var ganska tydlig tycker jag. Ni kanske inte hade rätta viljan helt enkelt?

    Försök nu att få in lite kompetens i organisationen så att det inte händer igen.

    SvaraRadera
  22. Tycker att det är otroligt fegt av FBs vd att inte våga uttala sig. När frågan om projektledarens privata affärer med Allbäck kom svarade han ärligt för att sedan bli spottad på av snubben som talade för FB. När Janne Josefsson frågade igen sa han att att han tappade frågan, hahahaha! Familjebostäder hänger ut en av sina medarbetare för att rädda sitt eget skin, pinsamt Familjebostäder. Dags att byta VD nu kanske? Att ett anonymt brev kan skapa sådana rabalder? Jag såg inga bevis på mutor i programmet. Gjorde ni? Börjar tro om det inte är VDn man skall kolla för mutor!

    SvaraRadera
  23. FY FAN FÖR FAMILJEBOSTÄDER! SKÄMS ALLA!

    http://svtplay.se/v/1982728/uppdrag_granskning/del_14_av_20

    SvaraRadera
  24. Håller med.. Familjebostäder hänger ut en av sina medarbetare för att rädda sitt eget skin. Han får ta all skit nu. Fanns ju inga bevis för mutor i någon form från FB:s sida.

    SvaraRadera
  25. Jag blir faktiskt illamående av denna byk som säkert är mycket värre än vad vi kommer att få reda på! Självklart är det fler än denna utvalda syndabock, här gäller det ju att rädda sitt eget skinn! Och vad bråttom det blev att hänga ut en lapp i trappen, tänk om ni vore lika snabba att reparera i lägenheterna! Men visst ja, dom pengarna gick ju till era sommarstugor och diverse byggherrar! Usch och fy!

    SvaraRadera
  26. förtroendet för familjebostäder är som bortblåst.

    SvaraRadera
  27. Verkar som en röda tråden från Familjebostäder är att skylla ifrån sig. Ta ert ansvar även på ledningsnivå.

    Ni säger att ni har rutiner m.m. Inse fakta. Dom fungerar inte. Gör om, gör rätt.

    Det är märkligt att man anlitar byggföretag för diverse reparationer m.m. Utan att kolla att det verkligen är gjort. Titta bara på kiosken.

    Ta ert ansvar o göm Er inte.

    SvaraRadera
  28. Misstänker att detta bara är en liten del som kommit upp till ytan i korruptionshärvan.

    SvaraRadera
  29. JA fy fan vilket företag ni är! Låta en utav era medarbetare få bli syndabock medans ledning sitter och ljuger rätt in i kameran.

    Konstigt att de enda som inte ville vara med i programmet var Stefan Allbäck och Familjebostäders VD...???????

    SvaraRadera
  30. Ni har verkligen lyckats göra alla fel man tänkas kan i krishanteringen. Det verkar som inkompetensen genomsyrar hela företaget...

    SvaraRadera
  31. Varför hemligstämplar Familjebostäder den interna kontroll de gjorde? VD:n vägrar att svara på frågor. Vägrar låta uppdrag granskning att kontrollera arbetet. Låter som om det är fler personer inom familjebostäder som har något att dölja.

    SvaraRadera
  32. Vi fann ingenting i någon av revisionerna som bekräftade påståendena i de anonyma breven, säger Harald Pleijel, som är utvecklingschef på Familjebostäder

    Har Janne J mer kompetens än ni själva som är förvaltare?
    Sluta ljug, ni är ett kommunalt bolag som skall tåla genomsyn!!

    SvaraRadera
  33. Roland Jakobssontorsdag, april 29, 2010

    Instämmer helt med de som skrivit de föregående inläggen.

    Det känns som om fler personer inom familjebostäder har del i oegentligheter än vad som framkom i TV.

    Annars borde familjebostäder varit mer öppna för uppdrag gransknings kontroller samt ha tagit dessa brev på allvar för många år sedan!

    Har väldigt lite förtroende för ledningen inom familjebostäder efter detta.

    SvaraRadera
  34. Katrin, du skriver "En tråkig historia. (...) Frågorna kring hur det kunde bli så här är fortfarande många. (...) Vi har lärt oss mycket. Och det enda vi kan göra nu är att titta framåt."

    Om du läser vad du själv skrivit så låter det inte bra, eller hur? Är verkligen det enda ni kan göra att titta framåt?

    Nej, ni måste så klart svara på alla de där frågorna, se till att gå till botten inte bara med de utpekade personerna utan med hela er kultur. Ni måste på djupet granska vem som gjort vad och vem som struntat i att göra sitt jobb. Annars har ni inte en chans att bygga upp ert förtroende igen.

    Jag blir gråtfärdig när jag tänker på det här. Det är sånt här som gör att alla diskussioner om att hålla ihop samhället, om politiskt engagemang, om segregation och allmännyttans bostäder -- ja, alla såna diskussioner faller platt. Folk blir cyniska och tappar förtroendet för samhällsapparaten.

    SvaraRadera
  35. Håller fullständigt med John Wilander. Vi i Stockholm som ständigt fightas under ombildningshot behöver en pålitlig och trygg allmännytta.
    Ett moraliskt förfall som det vi sett exempel på i ert fall är det sista vi behöver för att övertyga människor om allmännyttans fördelar.

    Vi ser fram emot en rejäl rannsakning och granskning av Familjebostäder i Göteborg, samt att de inblandade och företagets VD tar konsekvenserna av det här katastrofala missbruket av allmänna medel.

    SvaraRadera
  36. Med ansvar följer det att ta konsekvenser, det är ju det som argumentet för hög lön. Här har "dom" gjort det så smidigt att de tar ansvar och "bra" lön och låter ER ta konsekvenser och kostnader. Pengarna får ni aldrig se igen. Efter "graverande" uppgifter så blir det "omplacerad, andra arbetsuppgifter" "i väntan på" (tills det blåst över?)- sedan business as usual. Varför så undfallande?? om man själv är ärlighetens fanbärare??

    SvaraRadera
  37. Hemligstämplade utredningar och en VD som gömmer sig visar ju klart och tydligt att ni inte har den kompetens ni borde ha.

    SvaraRadera
  38. Meddelande till alla skyldiga och ansvariga i denna soppa:
    Gå i fängelse, gå direkt i fängelse - utan att passera "avgångsvederlag".

    SvaraRadera
  39. halverad hyra ett bra tag framöver... deal?

    SvaraRadera
  40. Var snäll publicera revisionsrapporten som gjordes 2005 efter det "anonyma brevet".

    Fortsätt fråga er/ eller FB varför ingen polisanmäls eller varför inga skadeståndsanspråk riktas mot leverantörer som förfalskat fakturor ?

    Detta kommer inte att blåsa över oavsett hur många internutbildningar i etik och moral som sätts igång inom Göteborgs kommun och kommunala bolag ?

    SvaraRadera
  41. Hej igen förstår att du tolkar detta som en trivselfråga,men det var ett mildare sätt å lägga fram att jag tycker att ni kanske borde se över vad som händer i andra statsdelar oxå..

    Får andra vänta på att reparationer måste ske på grund av att det kanske har förekommit bluff-fakturor lite varstans,självklart undrar man å jag skulle inte bli förvånad om det kom fram saker som gäller där jag bor...

    Å visst kalla mej för gnällkäring det kan dom få göra,men när dom står å skrattar åt en hyresgäst när man lägger fram sin åsikt å sitt så att säga klagomål...

    Jag har haft dom mest egendomliga förklaringar på fel i min lägenhet,å jag vet många andra hyresgäster som råkat ut för samma sak...

    Känner folk som är både snickare å elektriker som hadde kunnat åtgärda fel i min lägenhet som inte vissa hos er har kunat eller inte bryt sig om att göra...

    Så ta nu inte detta bara som en trivselfråga utom det handlar om allt som försigår inom Familjebostäder,kanske dax å granska renoveringarna som skedde i Västra distriktet....

    SvaraRadera
  42. Hej,
    ibland missförstår man varandra. När jag tidigare skrivit i en annan kommentar har det från min sida handlat om trivselval. De tillval man kan göra för sin lägenhet, som parkettgolv, säkerhetsdörr med mera.

    Håller med dig annars, detta handlar inte om en trivselfråga. Utan om att vi ska arbeta professionellt med våra hyresgästers och fastigheters bästa för ögonen. Och då ska vi arbeta enligt de regler och riktliner som finns, vi ska vara noggranna med att kontrollera att det vi beställer och betalar för är korrekt. Och så vidare. Självklart ska det vara så i alla våra områden!

    Katrin

    SvaraRadera

ShareThis

Prenumerera via e-post. Du kan få de senaste rubrikerna skickade till dig via e-post. Det är Google som sköter utskicket, och det blir maximalt ett om dagen, men självfallet inget om det inte kommit något nytt på sajten. Garanterat spamfritt! Subscribe to Värdens blogg by Email