tisdag 4 maj 2010

Just nu känns det motigt. Mycket motigt. Det som känns värst är nog att alla våra duktiga bovärdar, miljövärdar och annan personal som träffar de som bor hos oss nu får kritik som inte alls handlar om något dom är ansvariga för. Men som vid alla kriser, man faller till en viss nivå, därifrån går det bara att klättra uppåt igen. Och som vid alla kriser, allt är inte av ondo, situationen gör det lättare att städa och ta nya tag.

Två saker vill jag kommentera från det som några skrivit på mitt förra inlägg. För det första, det var inte Familjebostäder som anlitade vakter vid ett möte. För det andra; vi tog det andra brevet på allvar, vi hade samtal med den utpekade medarbetaren, vi granskade en del av medarbetarens projekt. Men vi fann inga "bevis" på att det som står i brevet skulle stämma. Vi valde att ha förtroende för medarbetaren och lita på hans uppgifter istället för att sätta större tilltro till en anonym uppgiftslämnare.

Idag vet vi mer och agerar utifrån den nya informationen. Rapporten från pågående besiktning av takomläggningsarbetet i kvarteret Standaret kommer vi att offentliggöra när den är klar. Förhoppningsvis senast under nästa vecka.

Katrin

20 kommentarer:

  1. Kommer ni även att offentliggöra utredningen kring det som den anonyme brevskrivaren nämnde - de två miljonvillorna som Allbäck byggt åt sig och sonen Marcus med hjälp av pengar från Familjebostäder?

    Hyresgäst

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Riksenheten mot korruption har startat sin utredning avseende eventuella mutor och bestickningar av bland annat vår medarbetare. En utredning som går att läsa om i G-P idag. För övrigt pågår ingen konkret utredning från Familebostäders sida angående det du skriver. Vi gör just ju en omfattande besiktning av det takomläggningsarbete Allbäcks Bygg utförde för oss under 2007 och 2008. Vi vill se om vi har fått det vi beställt och betalat för, nämligen ett tak som ska hålla de kommande 40-50 åren. Om vi inte har fått det, ska vi naturligtvis gå vidare och ställa krav på Allbäcks.

    Katrin

    SvaraRadera
  3. Stefan Allbäck nämner att dom har utfört arbetet i kvarteret Standaret "som inte går att se med blotta ögat" och att ni fått vad ni betalat för.
    Om arbetet inte går att se med blotta ögat så blir det väl svårt för eran medarbetare att kontrollera att dom utfört allt enligt pappret till 100%.
    Det handlar väl även om att man litar på att Allbäcks Bygg faktiskt är ärliga nog att inte ljuga i det läget.
    Hur mycket kan man egentligen skylla på er och eran medarbetere?
    Är det inte Allbäcks bygg som är den skyldiga isåfall?

    SvaraRadera
  4. Förstår jag dig rätt Katrin - den enda utredning kring oegentligheterna inom Familjebostäder (som pågått i många år enl de anonyma breven) är att kolla takomläggningen i kv Standaret 2007-2008?

    Hyresgäst

    SvaraRadera
  5. Nej, vi har gjort en extern revision efter det första brevet och en intern utredning efter det andra.

    Katrin

    SvaraRadera
  6. Ibland blir det inte rätt ordning bland kommentarerna. Vet inte vad det beror på. I vilket fall, nu besvarar jag den kommentaren ovan som handlar om Allbäcks Byggs ansvar. Du lyfter fram det som vår projektledare pratade om i Uppdrag Gransknings inslag, att i ett sådant här arbete har vi förtroende för den entreprenör vi samarbetar med. Våra projektledare arbetar ju i stort sett aldrig med endast ett projekt och det är inte möjligt att kontrollera allt. Men jag måste nog ändå vidhålla att kontroller på annat sätt och dokumentationen för projektet är bristfällig. Och så ska det inte vara. Risken för att vi blir lurade ökar ju på det sättet.

    Katrin

    SvaraRadera
  7. Hej
    Redan i mitten av 90-talet påpekade jag för fambo att saker och ting inte utfördes som beställts, då uppfattades man bara som en gnällkäring.
    Vad görs ni för att kontrolera andra företag ni handlar med ?
    Om jag får ett trägolv tex och det är andra sortering men får betala för något helt annat.
    Det är dags att ni tittar på det också.
    mvh ewa

    SvaraRadera
  8. Hej,
    Antar att det du skriver om handlar om ett trivselval. Det är vår distriktspersonal som hanterar dessa, men de upphandlas centralt. Rutiner för detta ska också vara korrekta. och i vårt kommande jobb med att säkerställa våra kontroller kommer även detta att finnas med.

    Tråkigt om du uppfattas som en gnällkärring, jag är tacksam för att du skriver.

    Katrin

    SvaraRadera
  9. Varför har ni tagit bort länken till er blogg från Familjebostäders hemsida?

    SvaraRadera
  10. Hej jag kan förstå att det känns motig för de å dina medarbetare,å jag annser att det är ologiskt att andra får lida för detta så som våra bovärdar som inte är inblandade..

    Men ur hyresgästens syn å se det så börjar man ju å undra vad som händer,där jag bor är det ju en del som har tagit tid å åtgärda,å då har man ju i efterhand funderat på om det berror på att det har strömmat ut så mycket pengar..

    Portkoder som inte har fungerat som förvisso nu är lagade men finns inte tillgång till portkoder,jag själv bor i en lägenhet som är fruktansvärd kall,har påtallat deta ett flertal gånger,å det har även förra hyresgästen gjort..

    Men känner att jag bara blir förlöjligad som att jag ska möblera om lägga ut fler mattor som jag kan hoppa på,å det finns mer som inte funkar som man som gammal hyresgäst skulle kunna ta upp..

    Från en som varit trogen i 34 år som misströstar många gånger...

    SvaraRadera
  11. Hej,
    som svar på inlägget ovan om att länken skulle vara borta. Det är den inte, den ligger längst ned i texten på hemsidan: Om oegentligheter hos Familjebostäder.

    Det känns bra att läsa kommentar om att det är orättvist att andra medarbetare i bolaget drabbas och misstänkliggörs för sådant som de inte alls har varit inblandade i.

    Jag kan förstå att man gör kopplingen mellan uteblivet underhåll eller annat som behöver åtgärdas och att vi har betalat för mycket till en entreprenör. Men när det gäller specifikt detta projekt handlar det inte om så mycket pengar vad vi har sett hittills. Nu gör vi en grundlig besiktning för att se om det är ytterligare åtgärder som inte utförts rätt och som vi har betalat för. Om det skulle vara så kommer vi att gå till botten med det ställa krav på entreprenören.

    När det gäller annat som är rena felanmälningar för fastigheter och lägenheter, ska detta lämnas till distriktet där man bor. Beroende på typ av ärende gör distriktspersonalen sin bedömning av hur akut ärendet är inför åtgärdande.

    Katrin

    SvaraRadera
  12. 2005 underrättades ni om att Allbäcks inte var ett seriöst företag och då borde ni seriöst övervägt att EJ anlita detta företag mer eller?

    Borde ni redan då gått igenom alla större jobb som fakturerats av detta företaget?

    Är det OK att vara slappare rörande kommunala pengar än om det vore frågan om privata pengar, när det rör att kontrollera utförda arbeten och om fakturor stämmer överens med utfört jobb?

    Exakt vad har FAMBO hemligstämplat och när/varför rörande tidigare utredningar etc?

    Har ni bett Ingvar visa upp faktura på utfört privat jobb av Allbäcks?

    SvaraRadera
  13. Det råder inga tvivel i mitt sinne om att enskilda individer inom både Familjebostäder och övriga bostadsbolag riket runt begår oegentligheter. Det är förkastligt. Det är inte ok på något sätt. Det är skit. Men så ser världen ut. Överallt.

    Glöm samtidigt inte av att en journalist som Janne Josefsson alltid är på jakt efter ett journalistiskt scoop. Han bygger sin karriär och är nog bra mycket mer mån om den än om oss samhällsmedborgare. Han har ett stort ego. Han är dessutom ökänd och skarpt kritiserad av andra journalister för sina vinklingar och metoder.

    Jag säger ändå inte att han inte har rätt i sak. Men det måste utredningarna visa. Grunden i en rättsstat är att man är oskyldig till motsatsen är bevisad. Vem kommer vi peka fingret mot när röken lägger sig? Reagera gärna... men ta det lugnt med känsloyttringarna mot 'oskyldiga' medmänniskor innan ni faktiskt vet vad som har hänt.

    En hälsning från en hyresgäst hos Fambo till andra hyresgäster hos Fambo. Tycker ni är lite pinsamma.

    SvaraRadera
  14. Jag förstår hyresgästernas frustration. Samtidigt som jag tycker att det är tämligen naivt att lägga för mycket tyngd på familjebostäder. För helt ärligt, Stefan Allbäck är förmodligen bra mycket mer slipad socialt än FBs handläggare, projektledare etc. Det kan låta som något positivt och det är ju social kompetens ofta. I detta fall kan ju t.om. den blinde se att Allbäck gått på en manupilationsbuffé hos FB.
    Efter att ha sett uppdrag granskning så förstår man hur en sådan momsskojare som Allbäck ganska enkelt kunnat lura och trixa med de intet ont anande projektledare etc från FB.
    Vargar har sällan svårt att riva lamm.

    SvaraRadera
  15. Hej,
    som sagt, vi får se vad alla utredningar kommer att visa och tills dess är det precis så att man är oskyldig tills motsatsen bevisats.

    Katrin

    SvaraRadera
  16. Hej,
    som svar på kommentar ovan om att vi fortsatte att anlita Allbäcks efter det första anonyma brevet 2005.

    Vårt avtal med företaget gick ut 2005, efter det har vi avropat hantverksavtal via Upphandlingsboolaget. Men det blev en tid emellan vårt gamla avtal med Allbäcks och det nya. Därför anlitades bolaget under en övergångsperiod. Takomlägningsarbetet i kvarteret Standaret upphandlades i konkurrens med andra och vanns av Allbäcks. Vissa försäkringsärenden har också hanterats av Allbäcks eftersom företaget rekommenderades av vårt dåvarande försäkringsbolag.

    Vill återigen poängtera svårigheten i hur man ska hantera uppgifter som kommer via anonyma brev. Vilken tilltro ska man ställa informationen? Detta kontra tilltron man har till gamla, trogna medarbetare, samarbetspartners? Lätt att vara efterklok, när informationsflödet är så mycket större.

    Katrin

    SvaraRadera
  17. Ovan ställdes frågan "Exakt vad har FAMBO hemligstämplat och när/varför rörande tidigare utredningar etc?"
    (Jag förstår att det du har fullt upp dessa dagar och att det är lätt att missa en fråga.)

    SvaraRadera
  18. Hej,
    jag tycker nog att jag har besvarat frågan. Vi har inte "hemligstämplat" något. Det är affärssekretess det handlar om. Exakt när detta gjordes vet jag inte.

    Katrin

    SvaraRadera
  19. Efter senaste Uppdrag granskning. Antingen är Failjebostäders VD och övrig ledning totalt inkompetenta eller så skyddar de någon.

    SvaraRadera
  20. Hej,
    har svårt att ge en kommentar, vet inte vad du syftar på.

    Katrin

    SvaraRadera

ShareThis

Prenumerera via e-post. Du kan få de senaste rubrikerna skickade till dig via e-post. Det är Google som sköter utskicket, och det blir maximalt ett om dagen, men självfallet inget om det inte kommit något nytt på sajten. Garanterat spamfritt! Subscribe to Värdens blogg by Email