Rubrikerna har varit stora och feta om den så kallade mutskandalen de senaste dagarna. Medierna väljer sina vinklingar och budskap. Mycket av det som skrivits och rapporterats om är helt korrekt, men bilden blir ibland lite fel. Till att börja med finns inga bevis för att vår medarbetare tagit emot mutor. Det finns påståenden i ett anonymt brev om att det skulle vara så, men pågående utredning får visa om det finns någon sanning i detta. Tills motsatsen bevisas är han oskyldig! Han är inte heller omplacerad, som det har nämnts, han har endast fått andra arbetsuppgifter under den tid som utredningen pågår. Det är inte samma sak som att vara omplacerad. Efter avslutad utredning får vi se vad som händer.
När det gäller det takomläggningsarbete som utförts i kvarteret Standaret, kan man kanske få uppfattningen om att utbyte av råsponten är en väldigt stor del av projektet. Så är inte fallet. Det är en liten del avseende kostnad, material och arbetsinsats jämfört med det andra som har gjorts. Men självklart ska allt utföras korrekt. Inte tal om något annat.
Hur kunde det bli så här? Ja, svaret på den frågan har vi inte själva. Det finns regler, riktlinjer och rutiner för hur projekt ska genomföras sedan flera år tillbaka. Ändå händer detta. Idag skulle det inte kunna hända. Sedan drygt ett halvår arbetar alla projektledare i en projektportal, ett program/system i vilket man måste logga allt som händer. Tyvärr går det inte att backa tillbaka tiden och göra om. Det går bara att se framåt. Se till att något liknande aldrig händer igen. Och kanske så sakteliga kan vi återfå förtroendet från våra hyresgäster...
Katrin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
ShareThis
Prenumerera via e-post.
Du kan få de senaste rubrikerna skickade till dig via e-post. Det är Google som sköter utskicket, och det blir maximalt ett om dagen, men självfallet inget om det inte kommit något nytt på sajten. Garanterat spamfritt!
Subscribe to Värdens blogg by Email
-sänk hyran för ALLA inom familjebostäder NU! och byt ut vd+styrlesen NU!
SvaraRadera-skandal!
Vet inte om din kommentar står i proportion till det som hänt. Det får andra bedöma.
SvaraRaderaKatrin
Usch Katrin, lider verkligen med er.
SvaraRaderaMedia har en otrolig förmåga att vränga och vrida på sanningen.
Man hör bara en version som är klippt till deras fördel.
Läste det brev som Stefan Allbäck skickade till SVT och det fick mig faktiskt att förstå helheten kring situationen lite mer.
Länk: http://figureskate2008hb.svt.se/content/1/c8/01/97/85/32/stefan_allback_brev_scan.pdf
Tycker att ni skall läsa det och inte bara tro på allt som står i tidningarna.
Lycka till
Är det verkligen ett nytt "sytem" ni behöver? Är det inte nya medarbetare med moral, ansvarskänsla och yrkesstolthet som ni saknar. Vad händer om projektledaren struntar i att logga i portalen och hans chefer strunta i att påtala detta, då är vi där igen. Vad gör ni då? Köper in ett nytt system?
SvaraRaderaHåller med dig om att det mesta alltid handlar om det mänskliga beteendet. Det finns många exempel på att vi människor kan kringgå regler och rutiner av olika skäl. Kanske har jag gett bilden av att projektportalen är lösningen på allt. Så klart att den inte är. Du har helt rätt i att bilden av sig själv i sin yrkesroll tillsammans med bolagets värderingar är avgörande för att detta inte ska hända igen.
SvaraRaderaKatrin
Har haft familjebostäder som hyresvärd i snart ett år och har varit mycket nöjd på alla sätt.
SvaraRaderaJag fick höra av min pappa att familjebostäder var i blåsväder och upptäckte en lapp i trappuppgången i Eriksbo. Efter att ha tittat på programmet är jag mycket besviken och har tappat allt förtroende för er. Hur mycket av min hyra går till att finansiera detta?
Att representanten från familjebostäder "tappar frågan" och glömmer av att projektansvarige haft privata affärer med Allbäck, när projektansvarige framstår som så oerhört oproffesionell när han inte verkar ha koll på hur resultatet blev i själva projektet och vad som kan vara rimliga kostnader för renovering av klocktornet etc och när VD:n väljer att inte uttala sig blir jag bara besviken - det sätter er i raden av de andra intervjuade i programmet som ljög och undanhöll sanningen rätt framför kameran. Pinsamt.
Dessutom tycker jag att ett brev i lådan hade varit en mycket mer lämpligare form av kommunikation än en lapp i trappuppgången.
Ursäkta att jag är upprörd, men jag är oerhört besviken och ledsen på ohederliga människor och företag.
Mvh Martin Svensson
Jag förstår att du är upprörd. Det är ju inte så här det ska vara. Finns inga bra ursäkter, men kanske förklaringar. Att få en "black-out" i en situation som är mycket stressande är mänskligt. Även om det var olyckligt. Och det är helt klart så att vår projektledare skulle ha haft bättre kontroll på sitt projekt. Men jag vill framhålla att det är en person det handlar om. Vi har så många duktiga medarbetare som nu får lida av denna situation. Så jag blir ändå mitt i detta elände glad över att du skriver att du trivs med ditt boende i Eriksbo.
SvaraRaderaKatrin
Det finns inga ursäkter alls! Man får i programmet "Uppdrag granskning" en mycket stark känsla att samtliga intervjuade personer ljög så länge de trodde att de kunde undanhålla information. Det var först när fakta presenterades de erkände att de "tappat frågan".
SvaraRaderaJag vill inte betala ständigt ökande hyror som försvaras med ökade kostnader (räntor med mera) till företag med anställda som "tappar frågor". Ni har kanske också tappat informationen som säger att vi haft låga, extremt låga, räntor i ett par år nu.
Höjda räntor - höjd hyra
Sänkta räntor - höjd hyra.
Hyresgäst i Majorna sedan 1980
Det blir lätt att man blandar samman olika frågor. Jag tycker nog att det är lite olyckligt. Vi behöver höja hyran bland annat för att vi har ökade taxekostnader för el, avfall med mera. Vi har också ett stort underhållsbehov, inte minst i alla våra landshövdingehus i Majorna.
SvaraRaderaÅterigen vill jag framhålla att det som Uppdrag Granskning framfört handlar om att mängden utbytt råspont inte stämmer med beställning. En liten del både avseende arbetsinsats och ekonomiskt i förhållande till övrigt i projektet. Men att även detta självklart ska vara korrekt. Det är just därför vi nu går till botten med frågan.
Katrin
I åtminstone det sista anonyma brevet får ni nästan hela sörjan serverad på ett fat. Det enda som inte står är exakt alla ombyggnader det är frågan om. Ni får Allbäcks namn, bulvanen Erlandssons bygg(bilarna syns ofta här i Majorna)namn och namnet på er mutade man Ingvar Lindqvist. Där står också att Familjebostäder (läs vi hyresgäster) har fått betala för Allbäcks miljonbygge åt sig själv o sonen. Ändå lyckades ni inte gå till botten med historien. Hur är det möjligt att missa ett nästan öppet mål?
SvaraRaderaFörvånad hyresgäst
Det läskiga med programmet är inte att fel begåtts utan hur ledningen i familjebostäder väljer att hantera frågan. Dvs. genom att ignorera den, anställa vakter, eller reducera det till ett litet problem. Klantigt. Är det dock bara klantighet eller är hela organisationen rutten? Jag hoppas att på det förstnämnda.Ansvaret ligger oavsett naturligtvis ytterst på VD.
SvaraRaderaGod kväll/Jonas
Nej du, Katrin, nu yrar du eller försöker blanda bort korten här: "det som Uppdrag Granskning framfört handlar om att mängden utbytt råspont inte stämmer med beställning."
SvaraRaderaKatrin. Det största problemet är ju att det fullständigt saknas avstämningsprotokoll för arbetet! Det är ju oerhört allvarligt att inte detta finns på ett arbete på 6 miljoner kronor. Hur kan ledning och revision i ett företag gå med på att pengar rinner ut utan utförandekontroll eller garantibevis på den här typen av arbeten.
Låter ju verkligen inte som om du förstått vad kritiken här handlar om . Mycket illa.
Hej,
SvaraRaderadet är väl rätt enkelt. upp med allt på bordet. redovisa alla fakturor från Stefan Allbäck här på bloggen. Om det inte finns någonting att dölja, så är ju ingen skada skedd.
Sedan - kontakta polisen och be dem gå till botten med det här.
Inte särskilt svårt eller...
MVH
Jonas Eriksson
Mitt svar handlade om ett bemötande angående hyreshöjningar. Det var till det jag gjorde kopplingen att avsaknaden av utbytt råspont inte handlar om så stor del av den totala kostnaden för projektet.
SvaraRaderaFör övrigt håller jag helt med dig. Det finns inte tillräcklig dokumentation för projektet. Inte ok överhuvudtaget. Så skulle det inte vara då, så ska det inte vara nu.
Jag kan lova dig att vi har tagit till oss kritiken. Just nu försöker vi bena ut hur detta kunde hända och vad som behöver göras för att våra kontrollsystem ska fungera som de borde.
Katrin
Hej Katrin!
SvaraRaderaPå flera ställen läser jag att Familjebostäder anser att avsaknaden av utbytt råspont inte handlar om så stor del av den totala kostnaden för projektet. Detta används som ett argument för att påpeka att hyresgästerna kanske inte har förlorat så mycket pengar på oegentligheterna som man skulle kunna tro.
För mig ter sig detta argument paradoxalt då ett stort fusk inom den lilla del av projektet som granskats, snarare ökar misstankarna om att det *totala* fusket kan vara stort.
Stämmer inte denna logik...?
Jag undrar också om uppgifterna i Uppdrag granskning om att Familjebostäder har sekretessbelagt vissa uppgifter/utredning stämmer.
Hej,
SvaraRaderavisst är det så som du skriver att man kan vara rädd för att något liknande kan ha hänt i andra projekt. Vi kommer nu att göra kontroller av arbeten utförda av Allbäcks Bygg AB.
Det stämmer att vi har sekretessbeslagt ett par rapporter av affärsmässiga skäl. Den första rapporten är från en extern revision som gjordes 2006 efter det första anonyma brevet. Den andra är från en intern utredning som genomfördes efter det andra brevet. Vi är ett kommunalt bostadsbolag som lyder under offentlighetsprincipen, men vi är samtidigt ett affärsdrivande som verkar under konkurrens på bostadsmarknaden i Göteborg. Uppdrag Granskning har överprövat vårt beslut till Kammarrätten.
Katrin
I sekretesslagen (6 kap § 2) anges att (vid offentlig upphandling) får uppgifter som rör anbud inte i något fall lämnas till annan än den som avgett anbudet förrän ärendet slutförts, avtal slutits eller alla anbud offentliggjorts. Det kallas för absolut sekretess.
SvaraRaderaAlla uppgifter i ett anbud måste alltså hanteras med hög integritet och stor försiktighet av de personer som är engagerade i upphandlingen så länge den absoluta sekretessen består. Personkretsen bör vara liten för att minska risken för spridning av uppgifter.
När tilldelningsbeslutet har sänts ut upphör den absoluta sekretessen. Om någon begär att få ta del av anbud och avtal ska dessa i allmänhet lämnas ut.
Vilken anledning kan inte rapporterna lämnas ut?
Då måste det finnas stöd för detta i sekretesslagen. Det är främst 8 kap. 10 § sekretesslagen som är aktuell att åberopa, skydd för enskilds ekonomiska förhållanden. Uppgifter som kan behöva sekretessbeläggas kan vara unika uppgifter om metoder, patent etc. som skulle skada det aktuella företagets konkurrensmöjlighet om de släpptes. En sekretessprövning ska ske varje gång någon begär att handlingarna ska lämnas ut. En ”hemligstämpel” vid ett tillfälle gäller inte fortlöpande utan en ny prövning måste ske vid varje tillfälle någon begär handlingen utlämnad.
Vilka patent skyddar ni ?
Hej,
SvaraRaderavårt beslut att inte lämna ut rapporterna stödjer sig mot 19 kap. 1 § offentlighets- och sekresslagen (2009:400).
Eftersom en polisanmälan lämnades in igår, råder dessutom förundersökningssekretess på rapporterna.
Katrin
Hej Karin!
SvaraRaderaBlandar du inte bort korten lite här när du hänvisar till förundersökningen...??
Stämmer det verkligen att ni pga förundersökningssekretess inte kan göra rapporterna offentliga - som ni enligt dig hade kunna göra offentliga från början om det inte varit för att det "kan antas att någon som driver likartad rörelse gynnas på myndighetens bekostnad om uppgiften röjs" (som det står i lagen).
Om nu kammarrätten kommer fram till att ert beslut att inte göra handlingarna offentliga var felaktigt, blir de väl offentliga trots förundersökningen. Jag har inte hört att handlingar som varit offentliga slutar att vara det under en förundersökning.
PS. Eftersom ni vill lägga alla korten på bordet, kanske du (eller någon annan) kan förklara på vilket sätt det antogs att det skulle innebära en konkurrensnackdel om dokuenten blev offentliga.
Jag glömde skriva att jag känner med dig som har den nu otacksamma rollen som informationsansvarig. Hoppas att du klarar att inte ta det alltför personligt och har tid att njuta av vårblommorna.
SvaraRaderaÄven den projektledare som blev "uthängd" i UG tänker jag på. Hälsa honom att det uttryckts mycket empati för honom på denna blogg (och andra ställen) samt att de flesta nog tycker att det var Familjebostäder som hängde ut honom snarare än Uppdrag Granskning. Att ledning och ansvariga "duckat" är en allmän åsikt. (Med största sannolikhet finns det hundratals projektledare i liknande ställning som gjort på liknande sätt - naturligtvis inte rätt - men ansvaret ligger mer på arbetsgivaren och korrupta leverantörer än personen i många fall.)
Hej,
SvaraRaderajag tror inte att jag blandar ihop korten. Det råder förundersökningssekretess både avseende pågående utredning av Riksenheten mot korruption samt den utredning som startats avseende vår medarbetare. Allt material som har med dessa två ärenden är nu belagda med förundersökningssekretess.
Det som kan hända framöver är att utredningarna avslutas, kammarrätten beslutar att ingen affärssekretess råder, då blir dokumenten offentliga. Så har i alla fall jag förstått saken.
Katrin
Tack för orden riktade till mig ovan. Uppskattar dom.
SvaraRaderaKatrin
Bor i kvarteret och jag med många, många grannar är otroligt ledsna och besvikna. Hur kan kontrollen vara så här pass bristfällig? Eftersom husen i kvarteret standaret och klareborg dessutom är mycket dåligt underhållna känns det extra surt med Familjebostäders hyreshöjning. Varför passar ni inte på att visa "goodwill" genom att inte höja hyrorna och dessutom göra en insats vad gäller renovering av exempelvis kök. Vi är många som har spis och fläkt med omkring 30 år på nacken.
SvaraRaderaVi tycker verkligen om våra vackra kvarter men varför kan inte vår värd ta hand om våra hus bättre?
Hej,
SvaraRaderaförstår att ni är ledsna och besvikna. Vi vet inte själva idag hur detta kunde hända. Det är sanningen. Vi har rutiner och regler för hur projekt ska genomföras, vi har kontrollsystem för att försäkra oss om att det blir som det ska. Men det har inte fungerat i alla fall. Vi gör vad vi kan just nu för att gå till botten med det. Men jag vill poängtera att det är viktigt att se till vad det handlar om. Vi har inte fått vad vi beställt och betalat för. Till en viss del, så mycket vet vi idag. Men i förhållande till de pengar vi årligen lägger på renovering och underhåll, handlar det inte om en så stor summa pengar. Vilket ändå är bra.
Tyvärr är det så att trots en årlig höjning av hyran, räcker inte våra medel till att underhålla i den grad som kanske många hade önskat.
Katrin