onsdag 9 juni 2010

Lägenhet för vem?

Hej,
vem är allmännyttan till för? Det självklara svaret på den frågan är alla. Alla människor som har behov av en bostad är välkomna. Spelar ingen roll om man har mycket pengar på banken eller inte. Ett fritt boende med tre månaders uppsägningstid. Och service när något krånglar. Så klart att många i vissa perioder i livet tycker om den formen av boende. Men allt är inte så enkelt som man vill. Lägenheterna hos allmännyttan i Göteborg räcker inte till. Man kan tycka vad man vill om det, men det är tyvärr den krassa verkligheten. När någon inte använder sin bostad permanent eller olovligen hyr ut sin lägenhet i andra hand, riskerar man sitt kontrakt. Varför då? Jo, för att en bostadslös person behöver lägenheten.

Men det är inte så att vi från en dag till en annan slänger ut folk. Man kunde kanske få det intrycket att det var en kort process med den hyresgästen som G-P skrev om. Så är inte fallet. Vi för alltid en dialog kring dessa frågor med berörda hyresgäster för att se om situationen går att lösa på annat sätt innan uppsägning.

Katrin

11 kommentarer:

  1. Märkligt sätt att uttrycka sig på, "olovligen hyr ut sin lägenhet i andra hand, riskerar man sitt kontrakt. Varför då? Jo, för att en bostadslös person behöver lägenheten." Skulle väl kunna tänka mig att de flesta som hyr på detta sätt dvs att hyra i andra/tredje hand helst vill bo med riktigt kontrakt! Och med det kösystem ni tillämpar så är det långt ifrån säkert att någon bostadslös får kontraktet! Så sluta att skriva saker som inte är sant!

    SvaraRadera
  2. Hej,
    som jag skrev i en av mina kommentarer på "Pendlare sägs upp"; när en person som inte har behov av sin lägenhet lämnar den, får fler chans till förstahandskontrakt. Det blir ju stopp i systemet när man "håller på sin lägenhet" genom att hyra ut i andra hand, eller trixa på annat sätt år efter år, för att man någon gång i framtiden har ett behov av den. Och det är nog inte kösystemet det är fel på, detta är ett av problemen i att det inte är tillräckligt många lägenheter på Boplats Göteborg att söka, ett annat är att det byggs för lite.

    Katrin

    SvaraRadera
  3. Så du tycker inte det är fel i kösystemet när en dylik lägenhet går till en som stått i kö mest år och troligtvis redan har lägenhet? Ett kösystem som prioriterar bostadslösa skulle kunna vara en bra början på ett bra kösystem! Nu är det långt ifrån säkert att en bostadslös får kontraktet!
    Anders

    SvaraRadera
  4. Missnöjd hyresgästonsdag, juni 09, 2010

    Som ni säkert har sett på nätupplagan av GP, strömmar kritiken in. Vad tror NI att det beror på och kan ni se varför männsikor är så frustrerade över erat handlande? Du refererar hela tiden till andra som inte har någon bostad och hyreslagen. Men jag undrar om inte ni börjar att se detta som häxjakt på en människa av kött och blod som bara vill göra rätt för sig?

    Vad sänder erat handlande för signaler till alla hyresgäster? Jo, att vi under inga som helst omständigheter ska berätta för er om vi veckopendlar. Eller varför ska vi berätta något överhuvudtaget? Jag är alltså så arg att jag kokar. Ni har gjort bort er fullständigt och jag hoppas verkligen att ni förstår hur illa ställt det är med förtroendet från era KUNDER.

    Det jag egentligen undrar är: Kan ni se något som ni gör fel i hela den här historien eller är det bara skygglappar på?

    SvaraRadera
  5. Men bygg mer då! Istället för att vräka folk!

    SvaraRadera
  6. Då man (låt oss kalla det) "betalt känd persons garage" säger det ju en del om var prioriteringarna finns. Vet inte riktigt hur detta hjälper de som står utan bostad!?

    Vad det gäller den person som stått i fokus på senaste tiden dvs inte längre får behålla sin lägenhet då denne inte nyttjar den tillräckligt. Visst, Familjebostäder har säkert alla juridiska angelägenheter på sin sida.

    Dock tycker jag att personen ifråga skall ha en eloge som väljer att jobba på annan ort men vill ha kvar "sitt liv" på hemmaplan, gbg. Personer som denne är de som håller detta land på fötter.

    Kanske hade varit bättre om denne hade legat hemma på soffan och levt på bidrag som vi skattebetalare stått för, då hade denne åtminstone fått behålla sin bostad??

    Familjebostäder, inte många hästar i er hage om jag får tycka mitt!

    /vez

    SvaraRadera
  7. Bra att ni nu bygger nytt (även om mycket mer behövs byggas än vad som idag görs, framför allt för unga). Jättekul att några av de nya lägenheterna också blir rökfria, förhoppningsvis även på utsidan. Mycket mer sådant, det är konstigt att en så stor grupp människor inte fått sitt behov av rökfria lägenheter tillgodosedda.

    Någon måste vara steget före och visa vägen, hoppas att ni vågar visa att Familjebostäder är till för dagens familjer med alla behov som finns idag, då tror jag att ni/vi alla vinner stort! Jag tror på er!

    SvaraRadera
  8. trött på rökhetsonsdag, september 08, 2010

    Anonym!?!? Tycker du också att man ska införa alkoholfria och drogfria hus där inte alkisar får bo? det skulle nog många vilja bo i ett sådant hus? Hmmm eller skulle det vara diskriminering...hmmm men rökare USCH för dem. De kan man stänga ute hur som helst!
    Väntar fortfarande på att Fam.bostäder ska berätta hur och med vilket lagstöd de ska vräka folk som röker där!

    SvaraRadera
  9. Hej,
    vi kommer att skriva in i avtalet att huset är rökfritt och vad som gäller för det. Om man röker ändå kommer vi att hantera det på sedvanligt som en störning. Om dessa upprepar sig riskerar man att bli uppsagd. Närmare ett lagrum än så är vi inte idag.

    Katrin

    SvaraRadera
  10. Formuleringen ""Pendlare sägs upp"; när en person som inte har behov av sin lägenhet lämnar den" är tämligen intressant. Man kan inte tro att i den meningen döljer sig en vräkning om hyresvärden godtyckligt anser att hyrestagaren inte behöver sin lägenhet.

    Ni har genom ert handlande visat att ni inte värnar om era hyrestagande, utan sätter er över personers beteende för var och hur de får/ska arbeta och hur deras sociala situation ska se ut. Vissa länders styre beter sig fortfarande så idag. Det säger i längden ganska mycket om personerna som jobbar på Familjebostäder.

    Bry er inte om att svara på följande. Jag kommer aldrig att titta in mer här. Det är mer för er egen reflektion. Vad ska ni göra åt det "gigantiska" problemet särbos? Deras lägenheter måste också stå tomma ibland? Jag antar ni är kreativa nog att hitta fler som kan kickas pga. deras jobbsituation.

    Kontentan är att hos Familjebostäder lägger man Inte sin hatt.

    SvaraRadera
  11. Hej,
    måste nog ändå svara på detta. Det är inte så att vi har hittat på något eget om detta. Vi har tolkat hyreslagen, fått ärendet prövat. Det kan tyckas hårt och okänsligt. Men tillvaron är också hård mot alla som står utan bostad. Som lever en osäker tillvaro med andrahands- och tredjehandskontrakt. Vilka ska man värna om? Vi försöker göra så gott vi kan. Vi tillåter andrahandsuthyrning av goda skäl som studier, arbete på annan ort, resor med mera. Men när åren går och och man etablerar sig på annan ort för vi en dialog med berörd hyresgäst om att man kanske inte kan ha kvar sitt kontrakt hos oss. Om vi hade haft ett överskott på bostäder i Göteborg, hade situationen varit annorlunda.

    Katrin

    SvaraRadera

ShareThis

Prenumerera via e-post. Du kan få de senaste rubrikerna skickade till dig via e-post. Det är Google som sköter utskicket, och det blir maximalt ett om dagen, men självfallet inget om det inte kommit något nytt på sajten. Garanterat spamfritt! Subscribe to Värdens blogg by Email