tisdag 8 juni 2010

Pendlare sägs upp

Hej,
i dagens G-P står om en hyresgäst hos Familjebostäder som kommer att sägas upp. Vad handlar det om?

I stort sett varje dag ringer personer till oss, förtvivlade över att de inte har någonstans att bo. Det kan vara ungdomar som ska studera eller flytta hemifrån, någon annan som har fått jobb. Eller en kvinna som har bestämt sig för att separera från sin man, ett stort beslut i sig, som sedan inser att hon inte har någonstans att ta vägen. Det är för alla dessa som vi vill att våra lägenheter bebos av personer som har ett verkligt behov av sin bostad. Det vill säga, man behöver den inte bara på helger och lediga perioder. Det är lite av en lyxtillvaro att dels arbeta på annan ort på veckorna och samtidigt ha en attraktiv lägenhet att åka till på helgerna. I alla fall när tusentals personer står utanför och knackar på för att få komma in. Tusentals som hankar sig fram med andrahands-, tredjehandskontrakt.

Självklart kan man under perioder beviljas att hyra ut sin lägenhet i andra hand för att pröva samboende med annan person, arbeta eller studera på annan ort. Men inte år efter år. Det är detta det handlar om.

Jag har också skrivit lite om detta under ett annat inlägg: "Karriär Göteborg".

Katrin

42 kommentarer:

  1. Mja!
    Det är jättefint!
    Men om det nu är sådan bostadsbrist och det ringer förtvivlade människor som behöver bostad, varför inte:
    1, bygga fler bostäder
    2, smälla upp billiga alternativ som ex. inredda byggbaracker för ex. studenter o.dyl. som bara behöver en tillfällig plats att bo?

    Idag finns det ju knappt något alternativ för en nyinflyttad än att köpa en lägenhet.
    Och om du trivs i Göteborg men p.g.a. arbetsmarknaden blir tvingad att söka jobb någon annanstans, ja då är det lika med att säga upp hela sin bekantskapskrets bara för att du även blir tvingad att flytta ifrån det hem du har i din hemstad!
    Jag tycker att det är fel att man ska behöva göra om allmännyttan till bostadsrätter för att få lite mer frihet, Det om något gör ju att folk får svårt att hitta bostad!
    Men med den här slappa och skruvade bostadspolitiken som drivs idag där man dessutom straffas för att man är driftig... nä, då har jag ingen som helst förståelse för det som sker!

    Robert W.

    SvaraRadera
  2. Det kan väl inte vara meningen att problemen med bostadsbrist i Göteborg ska lösas på detta sättet? "Tusentals som hankar sig fram med andrahands-, tredjehandskontrakt." Det finns ett sätt att lösa problemen för alla som söker bostad, bygga nytt. Visst är det dyrt, det saknas utrymme och det tar tid. Men hur ska man annars lösa problemet? Sparka ut folk från Göteborg? Efterfrågan på bostäder i Göteborg lär knappast avta (såvida inte kommunen och bostadsföretag fortsätter att göra sig till allmänt åtlöje framför näsan på svenska folket). Varför inte lösa problemet på riktigt och sluta jaga skötsamma och lojala hyresgäster!

    SvaraRadera
  3. ”Det är ju kommunen”. Ingen är förvånad. Inte jag heller. Varför?

    Är pengar ett fundament som finns där som en självklarhet så kan man luta sig lite tillbaka. Detta är den stora faran.

    Ingen frågar (dagligen). Vad gör jag här? Vem är jag till för. Det heter jobb. Alltså; ett jobb (ett uppdrag) skall genomföras.

    Folket behöver bostäder. Staden skall överleva och utvecklas.

    Som det är nu så är det inte ens i närheten. Då har man misslyckats. Då får man gräva om diket. Nu. Bort med åtgärder som inte har med uppdraget att göra.
    Bort med kostnader som inte gör saken bättre. ”Det finns hinder”. Ta bort hindren då. Kan man bygga bostäder i Ipswich eller Malmö så kan man det även här.
    Man måste bestämma sig. Någon måste bestämma sig. Alla måste bestämma sig.

    SvaraRadera
  4. Hej,
    jag håller helt och håller med dig om att det byggs alldeles för lite i Göteborg och att det dessutom saknas kreativa lösningar för att lösa bostadsbristen. Men nu är det som det är och i den situationen som råder i Göteborg värnar vi ändå mer om de som står utan bostad än de som har två.

    Katrin

    SvaraRadera
  5. Nu kan man kanske förvänta sig att en och annan riksdagspolitiker börjar känna piskan också. De bor som bekant ofta borta under veckorna när de arbetar i Stockholm.

    SvaraRadera
  6. Nä, Familjebostäder, det håller inte detta heller. Den nämnde pendlaren hade nog helst av allt velat ha ett jobb i Göteborg, där han bor sedan 20 år, plikttroget hos Er, Familjebostäder. I Göteborg, där han enligt uppgift har släkt och vänner och sitt sociala liv. Nu hade tiden kommit där han ansåg sig behöva ett jobb, detta jobb råkade ligga i Jönköping, men det var också bara ett jobb där. Resten av sitt liv hade han kvar i Göteborg.

    Ni tycker säkert Ni är duktiga som rensar upp, men detta är inte rätt människa att rensa bort från Er kundlista! Vet flera som har "övernattningslägenheter" i Gbg, för krogkvällar, men egentligen bor i Kungälv. Det är DESSA Ni borde klämma åt! Lär Er hantera en sopkvast, det är inte det svåraste i världen...ej heller att bygga nytt, för Ni påstår själv att marknaden skriker! Stå för det uttalandet då...

    SvaraRadera
  7. Är det kanske härnäst du eller jag
    som inser att vårt hem inte är vår borg
    och till vår sorg
    förstår att det är tid för otrygghetens dag!?
    Ulla

    SvaraRadera
  8. Naturligtvis ska man säga upp sin bostad i allmänyttan när man flyttar till en annan stad.Självklart skulle det vara trevligt att ha en egen bostad när man hälsar på hos vännerna och släkten i sin barndoms stad.Men då får man ordna det på annat sätt......att behålla sin lägenhet i allmännyttan är ett egoistiskt beteende. Familjebostäder vet säkert att de har många hyresgäster som inte är i behov av sin lägenhet utan låter andra bo i den.

    SvaraRadera
  9. Hej,
    tyvärr är det inte bara Familjebostäder som råder över problematiken kring att det byggs för lite. Men jag återkommer i ett kommande inlägg över hur hela den processen ser ut.

    Katrin

    SvaraRadera
  10. Måtte er hyresgäst vinna i nästa instans!

    SvaraRadera
  11. Så nu börjar en hetsjakt på hyresgäster som tex studerande som inte har möjlighet att få eget kontrakt, som idag bor utan någon form av kontrakt och som tvingas till en olaglig form av hyra, dessa slängs nu ut från sitt boende och lägenheten ges till en annan bostadslös, vad blir vinsten? Jo se vi är byråkrater och följer slaviskt regler och lagar och tar ingen mänsklig hänsyn! Börja med att tvätta er egna interna byk istället!

    SvaraRadera
  12. Hej,
    Om fler lägenheter hyrs ut på korrekt sätt, får fler chans till förstahandskontrakt. Det är faktiskt ganska enkelt. Om man inte har behov av sin lägenhet får man lämna den till någon som har ett större behov. Man kan inte år efter år "hålla på den" genom att hyra ut i andra hand eller trixa på annat sätt för att man någon gång i framtiden har behov av den. Det tycker jag faktiskt är att inte visa mänsklig hänsyn. Att det sedan finns en hyreslag som reglerar detta, är i sammanhanget lite svårt att borste från.

    Katrin

    SvaraRadera
  13. Förstår inte varför man ska bortse från hyreslagen, har aldrig sagt det! Finns dessutom flera sätt att visa mänsklig hänsyn!
    Anders

    SvaraRadera
  14. Hej,
    det var helt och hållet mitt påstående att man inte kan bortse från hyreslagen. Att föra en dialog med berörda hyresgäster för att försöka hitta en lösning, tycker jag är ett sätt att ta mänsklig hänsyn. Att låta de som har större behov av lägenheten få företräde, är ett annat.

    Katrin

    SvaraRadera
  15. nu blir jag trött på alla viktigpettrar som tycker och tänker och som vet bäst, Familjbostäder försöker ju rätta till felet. det bästa inlägget var han eller hon som skrev typ någon måste bestämma sig, alla måste bestämma sig.
    ta in den personen som konsult ett halvår verkar finnas ett tänk där som nytändning.

    SvaraRadera
  16. "Lyxtillvaro att dels arbeta på annan ort på veckorna och samtidigt ha en attraktiv lägenhet att åka till på helgerna." Hur tänker du här? Tycker du på fullaste allvar att folk som MÅSTE ta jobb på annan ort, som MÅSTE betala dyra resor varje vecka, som MÅSTE ta hand om åldriga föräldrar på hemorten lever en lyxtillvaro? Du verkar ha hängt upp dig på Olas yrke och stadsdel, kanske hade ni inte varit lika snara att vräka en rörmokare från Lövgärdet.
    Vi i Kungsladugård kan ju era planer på lyxrenoveringar med hyreshöjningar på flera tusen och som skulle innebära tvångsflytt för många av oss, då väcks ju lite undringar om den "mänskliga hänsynen"...det kanske är så att ju fler som bott kortare tid i huset vid en renovering desto bättre/lönsammare för er? En representant från Familjebostäder svarade att "har man inte råd att bo kvar får man väl flytta till någon förort, då".
    Finns det renoveringsplaner för Olas hus, tro?

    SvaraRadera
  17. Denne hyresgäst har ju inte hyrt ut lägenheten i andra hand, eller trixat på ett eller annat sätt, om jag förstår det hela rätt? Kollar ni upp var alla era hyresgäster jobbar? Vad är nästa steg? Den vars sambo jobbar på annan ort, kanske blir hänvisad till en en mindre lägenhet i framtiden..?
    Och så kan man kan ju låta bli att fundera över vem det är som kan tänkas stå på tur att få denna lägenhet.

    SvaraRadera
  18. Hej,
    måste erkänna att jag börjar känna mig lite tjatig. När det finns så många som det gör idag som står helt utanför den ordinarie bostadsmarknaden, som bara kan drömma om ett förstahandskontrakt är det en lyx att ha två lägenheter. Som jag har skrivit tidigare, det är ok att hyra ut sin lägenhet i andra hand för att bo och arbeta på annan ort, men inte år efter år. Det tycker inte vi är rimligt. Om detta har jag inte så mycket mer att säga.

    När det gäller lyxrenoveringar i Kungsladugård utgår jag från att du syftar på de lägenheter vi valt att renovera efter uppsägning och innan ny hyresgäst flyttar in. Det är faktiskt så att många gärna betalar lite extra för t ex ett renoverat badrum och kök. När dessa lägenheter läggs ut internt till våra hyresgäster på Omflyttningsplatsen eller på Boplats Göteborg till externa sökande finns all inforamtion om status och hyra så klart med. Och det är många sökande. Och det är många helnöjda nya hyresgäster. Ingen behöver lämna sin lägenhet för dramatiskt höjda hyror. Man vet vad som gäller när man flyttar in. Faktum är att många grannar hör av sig för att de också vill ha sin lägenhet renoverad och är beredda att betala för det.

    Inget är svart eller vitt.

    Katrin

    SvaraRadera
  19. Familjebostäder, som är en så stor och väletablerad aktör på Göteborgs bostadsmarknad, hade kunnat bidra till att lösa bostadsbristen för länge sedan om man hade haft något intresse av det.

    Istället väljer man, tillsammans med övriga bostadsbolag, att inte nyproducera i den takt som behövs. Om jag vore konspiratoriskt lagd, och det är jag, skulle jag misstänka att syftet är att på det sättet kunna behålla ett bisarrt förhandlingsövertag mot sina nuvarande och potentiella hyresgäster.

    Om man hade tagit det "mänskliga hänsyn" som upprepas som ett mantra i Familjebostäders kommentarer här, hade det satsats otroligt mycket mer resurser på att skapa nya hyresrätter för alla de tusentals nykomlingar på Göteborgs bostadsmarknad varje år som inte hunnit spara ihop en miljon eller två för att kunna låsa upp dem i en bostadsrätt.

    SvaraRadera
  20. Hej,
    svarar på den ovan min egen kommentar. Har inte syftat på den hyresgäst som G-P skrev om, utan skrivit allmänt om hur det kan vara.

    Signaler om att en lägenhet inte bebos av rätt hyresgäst, eller står tom osv kommer ofta från grannar, eller att hyresavier eller andra brev kommer i retur till oss. Trygghet i sitt boende, handlar för många om att man känner sin granne, att det inte springer okända i trapphuset, att det lyser i fönstren runt omkring.

    Återigen, man har alltid möjlighet att periodvis hyra ut i andra hand för att pröva annat boende, resa eller vad det kan handla om. Men inte år efter år.

    Katrin

    SvaraRadera
  21. Hej,
    fel i ordningen på inläggen nu. Men bara en kort kommentar till "Avajadi". Håller precis med dig. Det är ett stort misslyckande för hela Göteborg att inte vi och de andra bostadsbolagen i Göteborg har byggt mer de senaste åren. Skälen till detta är många, ekonomi, politik, sega processer, för att nämna några. Mer om detta tänker jag skriva senare.
    Katrin

    SvaraRadera
  22. Nog för att veckopendla är jobbigt. Men man gör väl det inte för att det är kul. Ola verkar ha både familj och vänner som håller honom kvar i stan.

    Att vräka honom är oerhört märkligt tycker jag.
    Om ni värnar om de bostadslösa så finns andra sätt. Vräka folk som sköter är inte direkt nån långsiktig lösning!

    Det tråkigaste är att de kommunala fastighetsbolagen har en väldigt stark ställning på bostadsmarknaden, så ingen kommer vilja protestera på riktigt. Man vill ju inte bli av med lägenheten...

    SvaraRadera
  23. Jag tycker familjebostäder gör helt rätt.
    Själv sitter jag i en 2a i majorna på 45kvadrat med min sambo plus 1barn. Sökte nyss en lägenhet hos famlijebostäder, en 3a med 3500st sökande. Det är ju helt sinnes! Så ja, självklart skall det vara prio för andra som lever och jobbar i stan
    att få ett boende.

    "Det är lite av en lyxtillvaro att dels arbeta på annan ort på veckorna och samtidigt ha en attraktiv lägenhet att åka till på helgerna"

    SvaraRadera
  24. Familjebostäders agerande gör ju bara att man inser att allmännyttan hör till den förgågna komunismens tid.

    Om jag har hyreskontrakt och betalar min hyra så skall ingen kunna komma och säga att någon annan behöver min lägenhet bättre..

    Allmännyttan är säkert jättebra. men i händerna på inkompetenta hyresvärdar som familjebostäder så blir det bara ännu tydligare att socialism och hänsyn är av ondo .

    SvaraRadera
  25. Kanon att du tar frågan och ger alla en chans att fråga, eller bara läsa alla frågor och svar. Det är mer än vad man kan förvänta sig av de andra hyresvärdarna.

    SvaraRadera
  26. Det är klart att man kunna ha kvar sin bostad vid jobb på annan ort. Särskilt i dessa tider. jag kan inte se annat än att det handlar om maktmissbruk från hyresvärdens sida. Vad är det för perspektiv ni har? Vad finns medkänslan för andra människor? Att ni kan bete er så här mot den lilla strävande människan är skamligt.
    Skäms!

    SvaraRadera
  27. Lyxtillvaro!?! Vem anser det vara en lyxtillvaro att man är tvungen att ta ett jobb i Jönköping när man är göteborgare och har bott i sta'n i hela sitt liv? Ola har skött sig som hyresgäst i samma lägenhet i 20 år; har familj, vänner och sitt sociala liv i Göteborg. Är vi inte sociala varelser? Ska vi bara leva för att jobba och avsluta allt annat liv för att vi får ett jobb i en annan stad? Vad gör våra politiker som pendlar till riksdagen i Stockholm? Ska de också sägas upp från sina lägenheter i hemstaden? Varför skulle det skilja sig åt mellan vanliga människor och politiker? Vem är det som lever ett lyxliv för att man väljer att ta ett jobb i en annan stad hellre än att gå arbetslös??... Sanslösa argument, och att Familjebostäder hela tiden återupprepar sig om att man inte får hyra ut i andra hand en längre tid: det har ju inte Ola gjort!! Familjebostäder försöker bara att verka så "fina" som möjligt och få det att låta som om hyresgästen (i det här fallet Ola) har betett sig fel. Det är inte Olas fel att det finns för lite lägenheter i Göteborg, det är ansvariga politikers, och i förlängningen även de kommunägda bestadsbolagen (som Familjebostäder) som är ansvariga för det! Gör rätt för en gångs skull, Familjebostäder, och kör inte över den lilla människan för er egen vinnings skull!

    SvaraRadera
  28. För det första tycker jag det är lite obehagligt att Familjebostäder kollar upp sina (skötsamma) hyresgästers levnadsvanor såhär. Jag trodde nog att man hade rätt att vara lite mer anonym än så. Jag undrar hur ni har kom fram till att Ola bara använde sin lägenhet på helgerna? Var det genom tips från någon mer eller mindre ovänligt inställd granne eller har ni som rutin att kolla upp var vissa av/alla era hyresgäster är folkbokförda eller hur gör ni i såna här situationer?

    För det andra har ju Familjebostäder faktiskt gjort vad som är tillåtet enligt lag. Och det är nog så som jag läste i ett utalande av någon jurist i GP att lagen är omodern och inte uppdaterad i takt med våra förändrade livs- och arbetsvanor. Så jag hoppas att detta blir ett "wake-up-call" för politiker och lagstiftare om att ändringar behöver komma till.

    SvaraRadera
  29. Hej,

    Tycker det är bra att ni har tagit tag i det här.
    Allt för många tvingas bo i andra hand medan andra sitter på förstahandskontrakt på lägenheter som de inte bor i. Det håller inte.

    SvaraRadera
  30. Många människor är mycket upprörda och förvånade över Familjebostäders vräkning av Ola Pilhem. "Får det gå till så här!", undrar man. Facebookgruppen "Låt Ola Pilhem behålla sin lägenhet!" har nu över 220 medlemmar. Undrar om Familjebostäder inser varför vräkningen av en skötsam hyresgäst som inte har gjort något fel upprör och framför allt,oroar? Alla vill känna TRYGGHET i sitt boende, uppsägningen av Ola visar på att vi inte kan det. Att vara hyresgäst är att vara helt i händerna på en hyresvärd. Många, i likhet med mig själv, vill tro att ett boende hos ett bolag i allmännyttan borgar för en tryggare boendesituation än hos en privat värd. Vräkningen av Ola visar med smärtsam tydlighet att så inte är fallet.

    SvaraRadera
  31. Skrämmande och sorgligt att Familjebostäder kan göra så här. Ta ert ansvar och bygg fler bostäder. Familjebostäder är ett av tre kommunala bolag.

    SvaraRadera
  32. Stor Skam!

    Både Familjebostäder och Hovrätten när en som gör rätt för sig och tar jobb där det finns skall bli av med sin bostad och möjligheten att återvända när det blir lättare att få jobb!

    Inte nog med att tvingas arbeta på annan ort och dess utom tvingas att ta nya sociala kontakter när man komit upp i medelåldern.

    Har själv levt under många av mina 34 yrekesverksamma år med dubbelt boende och det är viktigt att behålla sociala kontakter.

    Nej, skall man ta till flaskan istället! Så kan cheferna på Familjebostäder fortsätta och fiffla och sko sig på hyresgästerna!


    Skäms Familjebostäder!
    Anders som bor både här och där!

    SvaraRadera
  33. En fundering jag har, varför just han och varför just Majorna? Jag tror att eftersom Familjebostäder vill renovera (höja hyrorna) i Majorna som ju är ett attraktivt område, så har dom troligtvis tagit ett område (tex Majorna) och kollat vilka som ej är skrivna där dom har boendet hos Familjebostäder, och inte hyr ut i andra hand, valt honom som pilotfall och därför drivit det till sista instans, nu kommer troligen resten dom hittat att drivas på samma sätt! Ska bli intressant att se vilka områden som kommer att bli föremål för åtgärder, Tynnered, Gärdsås, Bergsjön, Kortedala? Det ger sig nog om journalisterna gör det dom ska!

    SvaraRadera
  34. Jag är en av de personer som verkligen behöver en lägenhet och det akut.
    Vi är en familj som har återvandrat till Sverige och vi har en 6 månaders bäbis. Nu tvingas vi bo i ett 15 kvm stort (litet) rum med kokvrå och med delad toalett och dusch i flerfamiljshus. Det är lyhört och det är också mögel i rummet.
    Jag är rädd för min sons hälsa och vi som familj funkar inte när vi lever såhär. Ingen av oss kan sova som vi borde och så vidare. Nog om det. Vi är några av de som VERKLIGEN behöver en bostad och är desperata men jag tycker ändå att det som gjorts mot Ola är fel. Så länge man betalar hyran och inte gör något olagligt i den eller med ens kontrakt (typ andrahands uthyrning etc om det inte har godkänts) så skulle de inte få lov att vräka en.

    SvaraRadera
  35. Äntligen en hyresvärd som tar sitt ansvar och ser till att de som inte bor i sin lägenhet får flytta. Finns alldeles för många svartkontrakt ute på marknaden idag. Bor man inte i lägenheten skall man heller inte ha kvar den. Varför ens ifrågasätta deras beslut? Tycker precis som Familjebostäder att det är en lyx att ha två lägenheter.

    SvaraRadera
  36. Låter horribelt vad Familjebostäder gjort. Vilket kryphål i lagen användes? Kan man göra på detta viset, överförmyndarfasoner är vad det är. Blir ledsen!

    SvaraRadera
  37. Fruktansvärt dåligt, om han sköter sig och sin hyra och bor i lägenheten (om än inte på "heltid") så ska ju lägenheten få förbli hans!! Hade varit en annan femma om han hyrde ut lägenheten svart i andrahand... Sen faller ju tyvärr också argumentet "Om fler lägenheter hyrs ut på korrekt sätt, får fler chans till förstahandskontrakt. Det är faktiskt ganska enkelt. Om man inte har behov av sin lägenhet får man lämna den till någon som har ett större behov." ganska kraftigt... enligt det argumentet är det ju ok med andrahandsuthyrning, esom då bebos ju lägenheten av nån som är i stort behov av den, och att sådant upphör gör ju inte att det blir fler lediga lägenheter! Enligt det argumentet ska ju alla vräkas som inte bor i den på heltid... var går då gränsen? Distansförhållanden, bor hemma varannan vecka? Varje helg? 3 veckor i månaden? Ska det börja anlitas privatdetektiver? Skrämmande. Om man inte väljer att bo på annan ort och fortfarande bor kvar, samt sköter sig bör det inte gå längre än så. Hoppas Ola vinner!

    SvaraRadera
  38. Jag tycker Familjebostäder handlar helt korrekt.
    Den mannen har haft tillräckligt långt tid på sig provjobba i annan kommun..Hur länge hade han tänkt att hyra 2 lägenheter, har man råd till det då är det ju bättre att köpa sin bostadsrätt dessutom kanske han tjänar en slant på ålderns höst.. eller hyra hos en mindre nogräknad privatvärd. Om jag var bostadslös och var tvungen att bo inneboende för att få tak över huvudet, skulle jag bli väldigt frustrerad om någon hade 2 hyresrätter...nej BRA gjort Familjebostäder!!

    SvaraRadera
  39. Bra att pendlare sägs upp. Det får räcka med en lägenhet per person i en sådan stad som Göteborg. Vill man ha två lägenheter får man ha dem i städer där bostadsbrist ej råder :)

    SvaraRadera
  40. Sverige är fantastiskt! Vi har en bostadsrätt som vi inte får hyra ut ens under ett år..

    SvaraRadera
  41. Hej,
    det är ju så att alla föreningar har sina egna regler som medlemmarna måste följa. Hos Familjebostäder går det bra att hyra ut i andrahand om man kan visa på giltliga skäl som studerande eller arbete på annan ort. Under en viss tid. Vi försöker alltid föra en dialog med våra hyresgäster för att komma överens om en rimlig lösning. Men det som detta blogginlägg handlar om är en situation som pågått år efter år. Till slut ansåg vi att det finns andra som har större behov av den aktuella lägenheten.

    Katrin

    SvaraRadera

ShareThis

Prenumerera via e-post. Du kan få de senaste rubrikerna skickade till dig via e-post. Det är Google som sköter utskicket, och det blir maximalt ett om dagen, men självfallet inget om det inte kommit något nytt på sajten. Garanterat spamfritt! Subscribe to Värdens blogg by Email